Cart Total Items (0)

Varukorg

En fotbollsmatch spelas i nittio minuter. Efter fyrtiofem minuter tar spelarna en paus på femton minuter. Om någon skada eller annan incident inträffat förlängs matchen med ett antal minuter. I allmänhet finns vid större matcher en tredje domare som håller reda på hur mycket matchen skall förlängas. Förlängningstiden visas upp på en tavla. Tiden kan vara allt från en minut till tio minuter eller mera. 

Hur lång är en fotbollsmatch i VM?

En fotbollsmatch i ett världsmästerskap har lika lång ordinarie speltid som en match i en så kallad gärdsgårdsserie i Sverige. I det senare fallet finns dock ingen tredje domare utan huvuddomaren får hålla reda på tiden.

En förlängningstid kan kännas oerhört lång. Om ett hemmalag leder med uddamålet, börjar publiken bua om den aviserade förlängningstiden överskrids med en sekund. Om däremot hemmalaget ligger under finns det ingen gräns för hur länge publiken vill ha förlängning. Varje försök från bortalagets målvakt att dra ut på tiden möts direkt med visslingar. Med all säkerhet sätts den mest opartiska domaren på prov.

Förlängning vid cupmatcher?

Hur lång är en fotbollsmatch i ett VM, om resultatet i en utslagsmatch är oavgjort efter ordinarie speltid? Nu börjar det bli komplicerat med regler och tiden rinner iväg. Vid ett oavgjort resultat efter ordinarie tid, förlängs matchen med två halvlekar om vardera femton minuter.

Är matchen fortfarande oavgjord, blir det straffsparksläggning. Fem spelare från vardera laget skjuter straffar. Om resultatet fortfarande är oavgjort, skjuts en straff i taget tills matchen bli avgjord. Hur lång är en fotbollsmatch med tilläggstid och straffsparkar? Nedan visas ett exempel på hur lång utslagsmatch kan bli:

Första halvlek 45 minuter
Paus                        15 minuter
Andra halvlek 45 minuter
Paus före förlängning 5 minuter
Förlängning  Oftast 1-5 minuter

        SUMMA                           171 minuter

Exemplet visar att en tiden för att spela en match fotboll kan bli cirka tre timmar. Inte undra på att man numera får byta ut nästan halva antalet spelare under en match!

X