Hur långa ska slalomskidor vara?

Hur långa ska slalomskidor vara?

Du har flera saker att ta i beaktande här. Skidans längd påverkar svängradien och därmed hur svårt det är att åka. En kortare skida gör det lättare att svänga och därmed lättare att åka sakta. Vill du åka snabbare behöver du en längre skida. Fördelen med en lång skida är att den känns mer stabil.

Hur långa ska slalomskidor vara för en nybörjare då? Du bör välja en skida som från golvet når upp någonstans mellan bröstkorgen och hakan. Är du mer erfaren kan du välja en skida som når upp till nästippen.

Hur långa ska slalomskidor vara för barn?

Samma sak gäller för barn. Ju längre skida desto svårare att åka. Så även om det är lätt att lockas att köpa långa skidor för att barnet ska ha något att växa i så kan det vara dumt. Speciellt om barnet är nybörjare bör skidan inte vara för lång. Om det är för svårt att åka kan barnet tappa sugen. En riktlinje kan vara: inte längre skida än barnet. Men gärna en decimeter, eller helst två, kortare.

När man funderar kring hur långa slalomskidorna ska vara till barn får man också ta barnets ålder i beaktande. Äldre barn har mer muskelkraft att styra skidorna och klarar därför längre skidor än ett yngre barn.

Något att överväga är att hyra skidutrustning till barn eftersom de växer så fort. Eller kanske låna av bekanta så att barnet har möjlighet att prova olika längder på skidor och se vad hen föredrar.

Kommentarer är stängda.